vos5-afis

Vaida Outdoor Sessions #5

După ce au susținut concertul AndréVajna în șapte orașe din România și cinci din Ungaria, tandemul de poeți-performeri maghiari André Ferenc și Vajna Ádám ajung și la Oradea. Evenimentul bilingv de spoken word, poezie & muzică, organizat de Revista de cultură „Familia” în colaborare cu Revista „Golan”, va avea loc în grădina centrului cultural-spiritual POSTICUM (str. Teiului, nr. 26), vineri, 7 iunie, începând cu ora 19:00. Prezintă: Kemenes Henriette. Traducere poeme și interpretare consecutivă: Mihók Tamás.

La fața locului, vor putea fi achiziționate volume de poezie română și maghiară contemporană la standul Cărturești.

Parteneri V.O.S.#5: Újvárad, ancazaharia.ro, Cărturești Oradea, Facultatea de Litere a Universității din Oradea.

André Ferenc (n. 1992), poet, slammer, traducător, redactor al revistei târgumureșene Látó. În ultima decadă a susținut peste 200 de concerte, lecturi și performance-uri de tip spoken word/slam. Organizează și coordonează constant ateliere de creație literară în limbile maghiară, română și engleză. A fost președintele Cercului Literar „Bretter György” (azi Bréda Ferenc) între 2014 și 2018. Între 2016 și 2019, redactor al revistei clujene Helikon. Membru al trupei de poezie audio-vizuală Beatwándor. Autor a două volume de poeme foarte apreciate de critica literară și al unei cărți-baladă despre coronavirus. Multipremiat.
Vajna Ádám (n. 1994), poet, traducător, redactor al revistelor Hévíz, Észak și Versum, absolvent de Litere la ELTE Budapesta. A debutat în 2018 cu volumul de poeme Oda (Încolo), iar în 2022 i-a apărut cea de-a doua plachetă, intitulată egyébként is, mit akarhatott itt az őrgróf? (păi și ce treabă o fi avut aici margraful?). În prezent, lucrează la o teză de doctorat despre perspectivele politice ale poeziei contemporane norvegiene și maghiare.

[HU]

Itt a nyár, így ideiglenesen kiköltözünk a POSTICUM illetve DARVAS-LA ROCHE-HÁZ pompás kertjeibe.

Hét romániai és öt magyarországi fellépés után, az AndréVajna koncert eljut Nagyváradra is! André Ferenc és Vajna Ádám spoken wordos-verses-zenés műsorát meghallgathatják a POSTICUM spirituális és kulturális központ kertjében június 7.-én, pénteken, 19:00 órai kezdettel. A kétnyelvű esemény főszervezői: Familia kulturális folyóirat, Golan folyóirat. Az est moderátora Kemenes Henriette lesz. A verseket fordítja és a helyszínen tolmácsol: Mihók Tamás.

A nagyváradi Cărturești jóvoltából, a helyszínen megvásárolhatók lesznek kortárs magyar és román verseskötetek.

Partnereink: Újvárad, ancazaharia.ro, Cărturești Oradea, Facultatea de Litere a Universității din Oradea.

André Ferenc (1992) költő, slammer, műfordító, a marosvásárhelyi Látó folyóirat szerkesztője. Az elmúlt tíz évben több mint 200 irodalmi és slam poetry rendezvényen lépett fel itthon és külföldön. Rendszeresen foglalkozik tehetséggondozással, alternatív irodalomórákat, műhelyeket vezet magyar, román és angol nyelven. A korábban a Bretter György (ma Bréda Ferenc) Irodalmi Kör elnöke volt 2014 és 2018 között. 2016 és 2019 között a Helikon folyóirat szerkesztője volt. A Hervay Könyvek és a hmm füzetek sorozatok szerkesztője. A Beatwándor audio-vizuális költészeti formáció tagja. 2014-ben megnyerte az első erdélyi slam poetry bajnokságot, azóta számos slam poetry, irodalmi és műfordítói díjjal tüntették ki. 2021-ben elnyerte a MasterCard Alkotótárs ösztöndíjat, valamint a Pestext fesztivál szakmai díját. Frissen jelent meg kötete a Jelenkor kiadónál, „kepler horoszkópírás közben letér a pályájáról” címmel.

Vajna Ádám (1994) költő, műfordító, a Hévíz, az Észak és a Versumonline folyóiratok szerkesztője. Első kötete 2018-ban jelent meg Oda címmel, és elnyerte Makói Medáliák díjat, valamint az Írók Boltja Könyvösztöndíját. 2022-ben jött kis második kötete az egyébként is, mit akarhatott itt az őrgróf?. Jelenleg egy 19. századi új-zélandi ornitológusról szóló verses regényen dolgozik a Mastercard Alkotótárs ösztöndíj keretében, illetve a doktoriját írja az ELTE-n a kortárs norvég és magyar költészet politikai olvasatairól.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.