Lansare de carte: O istorie morală a politicilor monetare și fiscale

Marți, 16 ianuarie 2024, începând cu ora 18:30, în salonul englez de la parterul librăriei Cărturești Verona (str. Pictor Arthur Verona 13-15), va avea loc lansarea cărții O istorie morală a politicilor monetare și fiscale, semnată de Valentin Lazea, economistul-șef al Băncii Naționale a României, și publicată în Co-lecția de Economie a editurii Publica.

Alături de autor, la eveniment vor vorbi prof. univ. dr. Emilian M. Dobrescu și dr. Aurelian Dochia.

Moralitatea umană se schimbă (nu întotdeauna în bine) ca urmare a modificărilor survenite în tehnologie, politică, societate și familie. Această moralitate în schimbare își pune amprenta asupra modului în care sunt concepute și aplicate politicile monetare și fiscale. Aplicând această metodologie, Valentin Lazea împarte ultimii 150 de ani în trei perioade distincte: 1873-1914, când a dominat moralitatea burgheză; 1914-1971, perioada moralității predominat proletare; 1971-2022, perioada moralității consumeriste.

De asemenea, autorul abordează o gamă largă de probleme socio-economice actuale și provoacă cititorul să își formeze opiniile proprii. Nu întâmplător, cele trei părți ale cărții se termină cu răspunsurile autorului la aceste trei întrebări:

  • A reprezentat epoca etalonului-aur o perioadă a exploatării nemiloase a forței de muncă?
  • A reprezentat ascensiunea nazismului o consecință inevitabilă a aplicării politicilor economice ortodoxe?
  • A greșit Nicolae Ceaușescu plătind întreaga datorie externă a României în anii ’80?

Scrisă într-un limbaj accesibil, cartea se adresează unui public larg, nu doar specialiștilor în istorie, economie sau sociologie.

Cartea este disponibilă online și în librăriile din toată țara.

Valentin Lazea este economist-șef al Băncii Naționale a României, ocupând această funcție din 1999. În anul universitar 1992-1993 a beneficiat de o bursă de studii la Universitatea Sussex din Brighton și  a urmat și alte cursuri postuniversitare la Milano și Washington, DC. În perioada 1997-1998 a fost secretar de stat în Ministerul de Finanțe. Între 2003 și 2021 a fost președintele think-tankului Centrul Român de Politici Economice, iar între 2004 și 2015 a fost președintele Consiliului de Administrație al societății de plăți electronice TRANSFOND S.A. 

A publicat numeroase articole pe teme economice pe website-ul BNR, precum și în publicația Curs de Guvernare. De asemenea, a contribuit cu capitole la câteva lucrări colective, precum România, marile puteri și ordinea europeană (Polirom, 2018), Politică monetară. Lucrări selectate (Curtea Veche, 2022), Economie. Lucrări selectate (Curtea Veche, 2023).

 
Editura Publica este specializată în publicarea de cărți actuale și relevante de nonficțiune. Alături de colecții de antreprenoriat, de economie, de știință și cărți de nonficțiune pentru tinerii cititori, Publica deține două imprint-uri: Victoria Books (reunește autobiografii și biografii celebre din tenis, muzică, film, politică și lumea culinară) și Narator (titluri de nonficțiune creativă).

Link event Facebook: https://fb.me/e/9CQ2aQPHA



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.