Premiile Cărturino 10_Martie_2024 (3)

Premiile Cărturino și-au desemnat câștigătorii la prima ediție: cărțile pentru copii au strălucit pe covorul verde de la Cărturești Carusel

Duminică, 10 martie, de la ora 10.00, s-a desfășurat la Cărturești Carusel prima ediție a Galei Premiilor Cărturino, dedicate scriitorilor și ilustratorilor români de cărți pentru copii. În cadrul galei s-au acordat patru premii: două premii la secțiunile principale Cartea de literatură pentru copii a anului și Cartea ilustrată pentru copii a anului și două premii speciale: Premiul copiilor și Premiul librarilor

Dorina Chiriac a fost gazda întâlnirii de la Cărturești Carusel, Dana Rogoz, ambasadoare a premiilor Cărturino, a vorbit despre experiența de a construi obiceiuri de lectură pentru copii săi și despre importanța de a citi împreună cu ei, iar Alex Ștefănescu a fost responsabil de înviorarea de dimineață cu un moment muzical.

Câștigătorii Premiilor Cărturino sunt: 

Toate cele douăzeci de cărți nominalizate și câștigătoare au un raft doar al lor în librării și pe carturesti.ro, unde își așteaptă cititorii.

Din juriul care a ales câștigătorii la secțiunile principale au făcut parte Iulia Iordan (scriitoare), Maria Surducan (ilustratoare), Carla Duschka (grafician), Oana Purice (agent literar) și Mădălina Oprescu (membru în echipa de organizare Cărturești).

Juriul librarilor a fost alcătuit din Valentina Bacu (Seneca Anticafe), Ioana Zenaida Rotaru (Libris – St. O. Iosif), Ala Neamțu (Librăria din cartier, Chișinău), Mariana Victoria Cojocaru (Cărturești), Cătălina Roșu (Humanitas).
Iar din juriul copiilor au făcut parte Matei Petrescu, Vera și Ilinca Gamarț, Amilin Mitu, Tudor Postolache, Ilinca Nicuță de la Incubatorul de lectură, coordonați de Svetlana Cârstean. 


***
Premiile Cărturino sunt primele premii din România dedicate cărților pentru copii scrise și ilustrate de români. Misiunea lor este de a susține și propulsa piața de carte pentru copii, de a crea noi oportunități de promovare pentru scriitorii și ilustratorii români și de a forma repere care să îndrume cititorii spre cărțile valoroase. 

În cadrul ediției de anul acesta există două secțiuni principale: Premiul pentru cartea ilustrată pentru copii a anului în valoare de 2000 de euro, împărțiți în mod egal între scriitor și ilustrator, și Premiul pentru cartea de literatură pentru copii a anului, în valoare de 1000 de euro acordat doar scriitorului. În plus, se vor adăuga două mențiuni speciale: Premiul Copiilor și Premiul Librarilor, în valoare de 500 de euro fiecare.

Premiile Cărturino continuă, de asemenea, misiunea Cărturești de a sprijini scriitorii și ilustratorii români contemporani, reflectată de-a lungul timpului în numeroase proiecte, dintre care cele mai recente sunt Bursele și rezidențele de creație literară Cărturești, aflate la ediția 4, dar și Rezidențele de creație vizuală de la Viscri, inițiate în 2023; Short. Festivalul de proză scurtă, desfășurat în luna decembrie în fiecare an, Carte și miere, un podcast dedicat autorilor contemporani și numeroase proiecte și colaborări cu ilustratori și artiști vizuali din România.

Cărturino, numele sub care au ieșit în lume premiile, s-a născut din imaginația lui Carmen Tiderle și a prins contur în ilustrația lui Ștefan Georgescu.

Despre Cărturești

Cărturești este prima librărie-concept din România, deschisă la finalul lui 2000 și dedicată unei noi experienţe de cumpărare și promovare a cărţii şi a produselor culturale. Devenit cel mai important lanț de librării de pe piața din România, Cărturești are în prezent 50 de spații care redefinesc ideea de librărie. Printre librăriile flagship ale brandului se numără Cărturești Carusel, inclusă în topul The Telegraph al celor mai frumoase librării din lume, Cărturești Verona, cel mai mare spațiu dedicat lecturii și ofertei de carte din București sau Cărturești Modul, o librărie de cultură vizuală care aduce în plus o grădină interioară și un spațiu care găzduiește săptămânal evenimente culturale. 



There is 1 comment

Add yours
  1. Zalma

    Felicitări tuturor câștigătorilor și nominalizaților pentru realizările lor remarcabile în literatura pentru copii. Este minunat să vedem cum Cărturești susține și promovează cultura și creativitatea autohtonă. Aștept cu nerăbdare să descopăr cărțile premiate pe rafturile librăriilor!


Post a new comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.