afis web

PROMENADA SOMEȘULUI – viziuni / propuneri / valorizări

perioada: 5 martie – 12 mai 2015
librăria Cărturești, Iulius Mall, Cluj
inaugurare cu dezbatere: joi, 5 martie 2015, ora 19:00
Într-un an în care amenajarea Someșului a ajuns pe lista de priorități a municipalității clujene, vă propunem o expoziție care vă poate pune în temă cu subiectul. Expoziția PROMENADA SOMEȘULUI include 14 planșe care conturează harta râului de la lacul Florești până în apropierea aeroportului Avram Iancu – șapte dintre ele sunt dedicate analizei situației actuale a malurilor și apei, celelalte șapte vin cu propuneri de intervenții. Au fost realizate în cadrul Universității de vară din iulie 2014, organizată de Ordinul Arhitecților din România pentru studenții Facultății de Arhitectură și Urbanism și cei ai Facultății de Peisagistică din Cluj. Coordonatorii proiectului au fost arh. Vasile Mitrea, arh. Dan Domșa, arh. Diana Cotișel-Negreanu, arh. Dragoș Ciorobatca, arh. Horațiu Răcășan și peisagist Valentin Sebastian Dan.

Vernisăm această expoziție printr-o dezbatere deschisă, la care vă invităm să luați parte joi, 5 martie 2015, de la ora 19:00. Alături de specialiști, pe care-i vom ruga să prezinte succint situația actuală a Someșului și posibilitățile de transformare, mizăm pe participarea reprezentanților municipalității, ai regiei Apelor Române și a cât mai mulți cetățeni interesați de soarta râului – e problema tuturor, iar dorința noastră este de a mijloci un dialog real și constructiv, de folos fiecărei părți.

afis web

„Someșul este o parte din noi, ne oferă identitate. Să ne bucurăm de el! Avem șansa de-a avea aproape acest râu frumos, haideți să nu-i dăm cu piciorul, haideți s-o valorificăm pentru noi și copiii noștri. Someșul poate fi mai mult decât un canal de deversare, poate fi un traseu pentru pietoni și bicicliști ce traversează o suită de parcuri și spații pentru petrecerea timpului liber. Acest proiect poate deveni una dintre principalele atracții ale Clujului în perspectiva sa de-a deveni Capitală Culturală Europeană în anul 2021. Hadeți să fim primul oraș din Romania care valorifică astfel cursul de apă ce îl traversează, legînd orașul de localitățile învecinate. Gândiți-vă cum ar fi să parcurgi orașul pe malul Someșului, pe jos sau cu bicicleta, scurtând traseele și evitând traficul auto! VREM așadar valorificarea durabilă a potențialului malurilor Someșului prin crearea unui traseu continuu, amenajat corespunzător pentru pietoni și bicicliști, din Florești până la aeroportul Avram Iancu. Un traseu care să parcurgă și să valorifice spațiile reziduale de pe malurile Someșului – acestea se vor transforma în spații publice, parcuri și puncte de interes inspirate din folclorul local al fiecărei zone a traseului și vor spune povestea Clujului atat localnicilor cât și turistilor, indiferent de anotimp. Haideți să valorificăm fondurile europene, care asteaptă să fie folosite și să ne dorim amenajarea malurilor Someșului, nu ca bariere spre apă, ci ca punți de comunicare, ca elemente de relaxare și acces la apa, ca un plus de calitate a vieții pentru oricare dintre noi.”

Proiect PROMENADA SOMEȘULUI: https://www.facebook.com/promenadasomesului?fref=photo

Acest eveniment are loc în:



There are 11 comments

Add yours
  1. Andrea

    eh, avem, avem…si la mai mult, sa speram 😉
    acuma, macar daca am avea mai multe poze pe aici…hmm, ar trebui sa vedeti lacul 😀 sic!

  2. Demeter Norbi

    Am gazit niste benzi desenate super aici, m-ati facut fericit. Ati devenit magazinul meu preferat, succes si la mai mare!

  3. Andrea

    Multumim mult! Chiar ne bucuram ca am reusit sa va oferim ceea ce aveati nevoie. Data viitoare, mai mult si mai bine! Va ma asteptam 😀

  4. carturesti

    Dragi vizitatori, vă rugăm să adresaţi cererile voastre speciale şi întrebările legate de angajări sau orice problemă deosebită, pe mail sau telefonic. Veţi primi răspunsuri mult mai rapid în acest fel.Vă mulţumim!

  5. Povestea broaștei multicolore de la Cărturești | urbanlightz

    […] Cărțile, aveam să aflu, erau extrem de deosebite. Călin Andrei Mihăilescu, scriitor cu care m-am întîlnit în urmă cu mulți ani pentru un interviu în Foaia transilvană și pe care îl admir de atunci pentru forța cu care-și mînuiește verbul – semn al unei minți minunate (a beautiful mind, cum ar zice americanii) – își lansa “Happy New Fear”, o carte de eseuri despre lume, despre România, despre români și mai cîte altele care i-au atras atenția neobositului adoptat de canadieni. De cealaltă parte, Dumitru Radu Popa lansa o carte pentru copii, venită – după cum arăta Miruna Runcan –