femeialacarte

Femeia la carte

În fiecare an, luna martie este luna femeilor. De câțiva ani, la Cărturești asta înseamnă mai mult decât selecții de cadouri și mărțișoare pentru doamne și domnișoare. În martie sărbătorim puterea poveștilor scrise de femei. Le aducem împreună la raft pe Simone de Beauvoir, Susan Sontag, Han Kang, Ludmila Ulitskaia, Margaret Atwood, Jeanette Winterson, Herta Muller, Ioana Pârvulescu, Adriana Bittel sau Jeni Acterian și vă inivităm să (re)descoperiți lumile create de ele. Puteți alege să explorați oricâte din cele 100 de cărți scrise de autoarele române sau străine incluse în selecția #FemeiaLaCarte. În plus, aveți reducere de 20% la aceste titluri până la sfârșitul lunii.femeialacarte

În 16 martie, de la ora 19:00, începem în Café Verona maratonul de lectură FEMEIA LA CARTE. Ne vor citi din cărțile lor & ne vor răspunde la întrebări Elena Vlădăreanu, Angela Marinescu, Nora Iuga, Simona Popescu, Simona Sora, Bianca Burța-Cernat și Gabriela Adameșteanu.

Și anul acesta grafica campaniei este semnată de o ilustratoare care pune poveștile în imagini de neuitat. După Maria Surducan și Georgiana Chițac, Kadna ne-a desenat cum vede ea femeia la carte. Mai multe lucrări din portofoliul ei găsiți aici și aici.

Până ajungeți în librărie, vă lăsăm mai jos câteva informații despre femeile care și-au croit drum prin lumea literară.

#TRIVIA #FEMEIALACARTE

 Cine este cel mai bine vândut autor al tuturor timpurilor?

Cel mai bine vândut autor al tuturor timpurilor, conform celor de la Guinness World Records, este Agatha Christie. Aceștia estimează că scriitoarea de romane polițiste, renumită pentru protagoniștii cărților sale, Miss Marple și Hercule Poirot, a vândut între două si patru miliarde de exemplare din cărțile sale.

Ce autoare a înregistrat cele mai mari vânzări în cel mai scurt timp?

Recordul pentru cele mai mari vânzări înregistrate în cel mai scurt timp este deținut de J. K. Rolling, autoarea fenomen a seriei de cărţi pentru copii, Harry Potter. Cartea acesteia, a şasea din serie, Harry Potter şi Talismanele Mortii, s-a vândut in 8,3 milioane de exemplare în primele 24 de ore de la lansarea pe piaţă.

Câte autoare  au fost laureate cu Premiului Nobel pentru Literatură?

De la începutul decernării Premiului Nobel pentru Literatură, în 1909, când acesta i-a fost acordat autoarei de cărţi pentru copii Selma Lagerlöf, paisprezece scriitoare au fost răsplătite cu acest premiu: Selma Lagerlof, Grazia Deledda, Sigrid Undset, Pearl Buck, Gabriela Mistral, Nelly Sachs, Nadine Gordimer, Tonni Morrison, Wislawa Szymborska, Elfriede Jelinek, Doris Lessing, Herta Muller, Alice Munro, Svetlana Alexievich.

Cine este cea mai prolifică scriitoare din toate timpurile?

Scriitoarea britanică Enyd Mary Blyton s-a remarcat ca fiind cea mai prolifică autoare de cărţi. Aceasta a publicat un număr impresionant de 762 de volume în decursul a 59 de ani de activitate.

Cine este cea mai tânără  laureată a Premiului Man Booker?

Cea mai tânără laureată a premiului Man Booker este Eleanor Catton. La vârsta de 28 de ani, aceasta a câștigat premiul Man Booker pentru romanul istoric Luminătorii.

Cine este cea mai tânără scriitoare laureată a premiului Nobel pentru Pace?

Când a câștigat în 2014 Premiul Nobel pentru Pace, Malala Yousafzay, autoarea cărtii autobiografice Eu sunt Malala,  a devenit la vârsta de doar 17 ani, cea mai tânără laureată a acestui premiu. Aceasta a fost recompensată cu Nobelul pentru Pace pentru eforturile depuse de aceasta în promovarea drepturilor femeilor la educație.

Cine este prima autoare care a câștigat Premiul Pulitzer pentru Ficțiune?

Edith Wharton este prima femeie care a câștigat Premiul Pulitzer pentru Literatură în anul 1921 cu romanul Vârsta Inocenței.

Cine este cea mai tânără autoare a  tuturor timpurilor?

Cea mai tânără persoană care a publicat o carte, Dorothy Straight, a scris în 1962, la vârsta de doar patru ani cartea How the world began. Părinților acesteia i-au plăcut atât de mult cartea încât au trimis-o către către Pantheon Books, care au publicat-o în 1964, făcând-o pe aceasta cea mai tânără scriitoare din toate timpurile.

Cine a fost numărul unu in topul cărţilor de ficţiune New York Times în 2016?

Conform New York Times, cartea care a stat cel mai mult în topul de vânzări al cărților de ficțiune în anul ce a trecut este Fata din tren a autoarei Paula Hawkins. Cartea a stat timp de 10 săptamâni pe locul 1 în topul lor.There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.