Ziua Cărții la Cărturești: să răsturnăm statisticile pentru o zi
Update
De Ziua Cărții sărbătorim o super-putere a omenirii pe cât de fantastică, pe atât de discretă: lectura. Exercitată prin colțuri umbroase de librărie, în trenuri și avioane grăbite, în vacanțe ploioase și pe plaje senine, lectura transformă cititorii și lumea.
Dar nu toți au norocul să-și exerseze această super-putere. Unul din cinci români nu citeşte deloc și doar 2,8% dintre noi citesc o carte pe lună. Este descurajant să ne amintim cât de puține cărți ajung să bucure cititorii în România. De aceea, pe 23 aprilie, de Ziua Internațională a Cărții, îți propunem să răsturnăm statisticile despre obiceiurile de lectură ale românilor.
Alege din bibliotecă o carte pe care aveai de gând să o citești. Dacă ai nevoie de inspirație, alege una dintre cele o sută de cărți propuse de librarii Cărturești: un raft întreg cu cele mai frumoase titluri sub 200 de pagini din librărie. Cărți care pot fi citite într-o zi, dar care rămân cu tine toată viața.
Apoi urmează pașii de mai jos și ajută-ne să transformăm ziua de azi într-una dedicată lecturii.
- Fotografiază/fotografiază-te cu cartea pe care ai de gând să o citești
- Postează imaginea pe contul tău de Facebook sau Instagram cu hashtagurile #CarteDiem #azicitim #carturesti #ZiuaCartii2019
- Recomadă-i unui prieten una dintre cărțile tale preferate și te asigură-te că începe să o citească.
Mâine, 24 aprilie, vom premia cinci dintre imaginile postate de voi cu un kit de cititor (o carte dintre noutățile de la raft + un carnet de notițe + o sacoșă de pânză + un pix). E atât de simplu să schimbi lumea & statisticile cu o carte. #CarteDiem!
Știai că:
De 24 de ani încoace, la inițiativa UNESCO, cartea şi lectura sunt sărbătorite în lume* pe 23 aprilie, cu ocazia Zilei Internaţionale a Cărţii şi a Drepturilor de Autor. Data de 23 aprilie este una simbolică pentru literatura lumii: în această zi, în 1616** se stingeau din viață Cervantes și Shakespeare. De fapt, sărbătoarea de acum a pornit în Catalonia, unde comemorarea morții lui Cervantes a fost asociată de librari cu ziua tradițională de Sant Jordi (Sfântul Gheorghe), cunoscută și ca Ziua Trandafirului, în timpul căreia se fac mici daruri. Așa s-a ajuns ca pe această dată, în Spania, pentru fiecare carte cumpărată, cititorul să primească un trandafir.
—-
*Excepții notabile sunt Marea Britanie și Irlanda, care au mutat evenimentul în prima zi de joi din martie, pentru a evita suprapunerea cu ziua de St George, patronul Angliei.
**Deși 23 aprilie a ajuns să fie ziua în care este comemorată moartea lui Cervantes, acesta a murit, de fapt, cu o zi mai devreme, pe 22 aprilie, la Madrid. A fost înmormântat pe 23 aprilie.
There are no comments
Add yours