the-canterville-ghost-still-43

CAY Films lansează în cinematografele din România animația Fantoma din Canterville

Succesul nuvelei scriitorului Oscar Wilde – Fantoma din Canterville, publicată în 1887, constă în măiestria autorului de a povesti și în capacitatea sa de a insufla chiar și celor mai capricioase momente profunzime și semnificație. Îmbinarea umorului și a comentariului social prin dialoguri ingenioase a inspirat regizorii britanici Kim Burdon și Robert Chandler să adapteze pentru marile ecrane celebra poveste, rezultând o comedie a manierelor, o ciocnire culturală, o poveste de răscumpărare și de dragoste, dar mai presus de toate o experiență pentru întreaga familie! 

Fantoma din Canterville a avut premiera internațională în cadrul Festivalului Internațional de Film Annecy, 2023. În România, animația disponibilă atât în versiunea dublată sau subtitrată în română, cât și subtitrată în maghiară va avea premiera în data de 27 octombrie 2023, distribuită de CAY Films

Pe măsură ce secolul al XIX-lea face loc celui de-al XX-lea și invențiile științifice aduc noi modalități de a călători și de a vedea lumea, o familie americană modernă se mută în casa lor de la țară recent cumpărată: conacul Canterville din Anglia. O casă bântuită de o fantomă! Sir Simon de Canterville bântuie cu succes zona de peste trei sute de ani, dar își găsește nașul atunci când încearcă să sperie noii veniți.

Echilibrul definește cel mai bine Fantoma din Canterville, filmul fiind mai degrabă o comedie de caractere decât un amalgam de glume. Umorul inteligent piperează intriga și povestea cu scene pline de tensiune, emoție și acțiune care să rețină atenția oricărui copil. Personajele sunt din cele mai diverse: Sir Simon de Canterville, în vârstă de trei sute de ani, domnul și doamna Otis, în vârstă de peste patruzeci de ani, fiica lor adolescentă, Virginia, și adolescentul aristocrat britanic, Henry. Nu în ultimul rând, gemenii răzvrătiți de zece ani care aleargă permanent prin casă creează o atmosferă în sine, inspirată din seria Tom și Jerry: ei provoacă haos și calamități în timp ce îl terorizează pe bietul Sir Simon. Toate personajele sunt inspirate din personalități umane, nefiind reprezentări din desene animate. Lumea în care trăiesc este mai mare decât viața, dar ele nu sunt niciodată caricaturizate. În rolul personajelor principale se distinge o distribuție stelară, care poate fi remarcată atât în versiunea subtitrată în română, cât și în cea subtitrată în maghiară: Stephen Fry, Hugh Laurie, Freddie Highmore, Emily Carey, Imelda Staunton, Miranda Hart și Toby Jones.

Stilul animației viu-colorate construit prin tehnologie CGI avansată este cu totul distinctiv. Paleta de culori va reflecta anotimpurile prin care trece povestea: nuanțele calde de auriu surprind vara (utilizate în deschiderea filmului); tonurile ruginii desemnează toamna (în cadrul primei interacțiuni dintre Virginia și Henry); albul strălucitor și albastrul palid definesc iarna, în timp ce verdele crud-aprins reprezintă primăvara (secvența nunții de la final). Aceste tonuri exterioare vor contrasta în mod dramatic cu nuanțele fade, care fac să scârțâie întregul Canterville Chase și culorile ciudate, ca de iarmaroc, din Grădina Morții.

Trailer dublat în română: Fantoma din Canterville  | Trailer dublat în limba română                             

Trailer subtitrat în română: Fantoma din Canterville | Trailer subtitrat RO  

Fantoma din Canterville ajunge în cinematografele din România începând cu 27 octombrie. Dublat și subtitrat în română, filmul va putea fi vizionat în Alexandria, Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Bârlad, Bistrița, Borșa, Botoșani, Brad, Brăila, Brașov, București, Buzău, Caransebeș, Cluj-Napoca, Craiova, Constanța, Deva, Drobeta Turnu Sverin, Focșani, Galați, Gherla, Iași, Lupeni, Miercurea Ciuc, Oradea, Oțelu Roșu, Petroșani, Piatra Neamț, Pitești, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Reșița, Sighet, Suceava, Târgoviște, Târgu Jiu, Târgu Mureș, Timișoara, Toplița, Vulcan și Vaslui. De asemenea, versiunea subtitrată în maghiară va rula într-o selecție de cinematografe din orașele sus-menționate.

Filmul este distribuit în România de CAY Films, companie care urmărește două direcții principale: producții contemporane dedicate cinefililor și filme concepute pentru publicul tânăr sau întreaga familie. Filmele din cea de-a doua categorie, filtrate prin lentila sub-brandului dedicat YAY Films, aduc pe marile ecrane atât titluri mainstream sau îndelung căutate, cât și animații arthouse menite să dezvolte cultura cinematografică și limbajul vizual sau emoțional al celor mici. Printre titlurile distribuite până acum pentru publicul tânăr se numără Aventurile lui Pil, Academia Iepurașilor – Paștele e în Pericol, Icar, Micul Allan – O aventură extraterestră, Bărzoiul Richard se întoarce – Secretul marelui giuvaier, Flecăreții – Aventuri cu Pettson și Findus, Patrula Junglei: Turul lumii și Argonauții: Povești șoricești.


Film distribuit în România de CAY Films.

Urmărește distribuitorul pe: Facebook | Instagram | Youtube | TikTok
Urmărește sub-brandul YAY Films pe: Facebook | Instagram | Youtube




There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.