Afis Bruckner

Sărbătorim 12 ani de Cărtureşti alături de PASCAL BRUCKNER

librăria Cărtureşti Cluj

joi, 22 noiembrie 2012, ora 19:00

Pe 22 noiembrie aniversăm 12 ani de la deschiderea primei librării Cărtureşti. O facem aşteptându-ne clienţii cu ceai şi prăjiturele din partea casei şi oferindu-le o reducere de 10% la toate cărţile din ofertă. V-am pregătit şi un eveniment special pentru această ocazie: o întâlnire cu scriitorul şi eseistul Pascal Bruckner, urmată de o sesiune de autografe. Întâlnirea moderată de Alexandra Ionel va avea loc la ora 19:00 şi va fi tradusă în limba română. Mulţumim Institutului francez din Cluj pentru ocazia de a găzdui acest eveniment!

Pascal Bruckner

Romancier, eseist şi filosof francez, Pascal Bruckner s-a născut la Paris în 1948.

A început să se evidenţieze la mijlocul anilor 70 în cercul « noilor filosofi », alături de Bernard-Henri Levy.

Este autorul romanelor Luni de fiere (1981) – adaptat pentru marele ecran de Roman Polanski, Hoţii de frumuseţe (1997) – premiul Renaudot, Căpcăunii anonimi (1998) şi Iubirea faţă de aproapele (2005). A scris de asemenea două cărţi pentru tineret: Palatul chelfănelii şi Păzea (1986) şi Păzea, se-ntoarce Moş Crăciun (2003).

Scriitor angajat,  Pascal Bruckner ţine să prezinte în cărţile sale realităţi sociale, dar şi să se exprime ca jurnalist şi persoană publică asupra politicii interne şi internaţionale. Este autorul mai multor volume de eseuri, dintre care menţionăm Tentaţia inocenţei (1995) – premiul Medicis pentru eseu, Mizeria prosperităţii (2002), Tirania Penitenţei (2006) – premiul Montaigne şi Căsătoria din dragoste . Oare mai există ? (2010). În ultima sa carte, Fanatismul apocalipsei (2011), a cărei traducere în limba română se va lansa pe 24 noiembrie anul acesta la Bucureşti, Pascal Bruckner critică ecologia radicală.

Din 1983 şi 1988, a fost membru în consiliul de administraţie al asociaţiei umanitare Acţiunea împotriva foametei. A fost semnatarului unui apel de susţinere a Iniţiativei de la Geneva, plan de pace care prevedea crearea unui stat palestinian lângă Israel. Între 1992 şi 1999 a militat împotriva agresiunii sârbe din fosta Iugoslavie, iniţial în Croaţia şi ulterior în Bosnia şi Kosovo. În 1999 susţine intervenţia militară NATO împotriva forţelor sârbe. În martie 2003, favorabil destituirii lui Saddam Hussein, sprijină intervenţia militară în Irak printr-un articol apărut în Le Mondeşi semnat de un grup de intelectuali care vor participa trei ani mai

târziu la crearea revistei de orientare pro-occidentală Le Meilleur des Mondes. Doi ani mai târziu critică în Le Figaro lipsa de pregătire a armatei americane şi torturile de la Abou Graib.

Din 1986 predă la mai multe universităţi americane, în special la cea din New York. Din 1990 este conferenţiar la Institutul de studii politice din Paris.

În afara activităţii literare, Pascal Bruckner este editor pentru Grasset şi cronicar pentru Nouvel Observateur şi Le Monde.

Cărţile sale au fost publicate în limba română la editura Trei.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.