Ziua LP 2016_gold_v4-01

Ziua Limbii Portugheze la Cărturești

Ziua LP 2016_gold_v4-01– 18 mai 2016, ora 18.00, Librăria Cărturești Verona –

În fiecare an, pe 5 mai, Comunitatea Țărilor Vorbitoare de Limbă Portugheză sărbătorește Ziua Limbii Portugheze și a Culturii. Comunitatea este alcătuită din nouă țări de pe patru continete, anume Angola, Brazilia, Capul Verde, Guineea Bissau, Guineea Ecuatorială, Mozambic, Portugalia, São Tomé e Príncipe și Timorul de Est.

Ziua Limbii Portugheze are un ecou și în București, unde va avea loc proiecția unui film documentar care deopotrivă sărbătorește diversitatea diferitelor culturi unite de elementul comun lingvistic: „Língua: Vidas em português”, de Victor Lopes.

Documentarul a fost filmat în șase țări: Portugalia, Mozambic, India, Brazilia, Franța și Japonia. Este vorba despre povești de-ale limbii portugheze și despre cum și-a găsit ea locul printre diferite culturi ale lumii, fiind surprinsă în cotidianul unor nume celebre sau necunoscute de pe patru continente.

Prin toate aceste locuri, limba portugheză a cunoscut zei, melodii, clime, ritmuri. S-a amestecat cu diferite feluri de mâncare și peisaje. A fost reinventată de sute de ori și alimentată de valurile migratorii.

Língua: Vidas em português, de Victor Lopes

Brazilia-Portugalia 2003, 105’

Invitatul special al acestei întâlniri este profesorul mozambican Paulino Fumo, de la Universitatea Pedagogică din Maputo, care va spune câteva cuvinte în deschidere.

Proiecția va avea loc în data de 18 mai 2016, de la ora 18.00 la Librăria Cărturești Verona (Str. Arthur Verona 13-15, București).

Această întâlnire este propusă tuturor celor interesați de limba portugheză și de diversitatea culturilor lumii, de către Ambasada Braziliei la București, Ambasada Portugaliei la București, Institutul Camões pentru Cooperare și Limbă Portugheză și Librăria Cărturești.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.