Art Safari București, cel mai mare eveniment dedicat artei din România, își deschide porțile pe 11 mai

Brâncuși, Tonitza, Ghenie, Ceaușescu, Louis Vuitton și Dior – timp de 10 zile, în Piața George Enescu din Capitală

  • Cea de-a cincea ediție Art Safari București, eveniment aflat sub patronajul Primăriei Municpiului București, se va desfășura într-un pavilion expozițional adus pentru prima dată în România cu ocazia acestui eveniment;
  • Muzeul temporar Art Safari București va găzdui lucrări de artă românească contemporană, artă de patrimoniu, artă internațională, precum și o parte de performance;
  • Lucrările fac parte din colecții internaționale importante (Muzeul Pompidou din Paris, Louis Vuitton Fondation), colecții private naționale și colecții ale muzeelor din țară, iar o parte dintre acestea au fost create special pentru Art Safari București;
  • Constantin Brâncuși, Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Adrian Ghenie și Mircea Cantor sunt printre cele mai importante nume care semnează operele expuse în pavilion.

„Ediția aniversară Art Safari București marchează premiere importante pentru arta românească, printre care un pavilion expozițional la standarde internaționale, demn de a găzdui o alăturare neașteptată de Brâncuși, Ghenie, Tonitza, Ceaușescu și Louis Vuitton. Un rol important l-au jucat reputații noștri parteneri internaționali, Muzeul Pompidou și Louis Vuitton Foundation, colecționari ai artei românești, cărora le mulțumim pentru deschiderea de a reda opere valoroase circuitului public pe toată durata Art Safari București. De asemenea, având în vedere că ediția aniversară Art Safari București coincide cu Centenarul Marii Uniri, vom sărbători și 100 de ani de artă românească” (Ioana Ciocan, director Art Safari București).

Arta contemporană se împletește cu moda și trendurile

Pavilionul Central „Art on Stage” este expoziția dedicată artei românești contemporane, reunind artiști contemporani și multiple practici artistice – pictură,

grafică și broderie, bandă desenată și instalații. Expoziția platformă este regizată de Hervé Mikaeloff, curatorul Grupului Louis Vuitton Moët Hennessy și al Louis Vuitton Fondation din Paris. Selecția acestuia va cuprinde lucrări ale artiștilor români Alex Mirutziu, Arantxa Etcheverria, Ciprian Mureșan, Cristian Rusu, Daniela Palimariu, Ioana Stanca, Marius Bercea, Mircea Cantor, Radu Cioca, Răzvan Anton, Răzvan Boar, Șerban Savu, Vlad Nancă, Vlad Olariu etc., precum și o parte de performance.

În cadrul acestei expoziții, iubitorii de artă vor putea admira în premieră națională o lucrare semnată de Mircea Cantor, realizată special pentru Art Safari București, Anthroposynaptic Dior/Bihor, o lucrare în oglindă, unde moda se împletește cu arta – o vestă Dior colecția toamnă-iarnă 2017 (cadou pentru artist din partea Dior pentru a realiza lucrarea pentru Art Safari București) și un cojoc binșenesc din Bihor. În aceeași notă, va fi expusă și o altă lucrare de Mircea Cantor – Anthroposynaptic – colecția Louis Vuitton Foundation – o broderie pe cămăși tradiționale din Maramureș.

Artă românească de patrimoniu: natură, Brâncuși și tezaur bancar

Pavilionul Muzeal „Natural-Cultural”, curatoriat de istoricul de artă Alina Şerban, va cuprinde artă românească până la jumătatea anilor ’90, adusă din peste 20 de muzee din România și din importante colecții private, ce vor surprinde cu precădere peisaje naturale. În cadrul Pavilionului Muzeal vor fi expuse și lucrări de Brâncuși în împrumut de Muzeul Pompidou din Paris.

Expoziția „Altceva despre Ceaușescu” dezvăluie și o latură mai puțin cunoscută a fostului șef de stat, aceea de colecționar. Pentru 10 zile, în centrul Capitalei, Art Safari București va fi gazda celor mai de seamă lucrări din colecţia privat a lui Ceauşescu, printre care opere de Ștefan Luchian, Octav Băncilă, Gheorghe Petrașcu, Camil Ressu și Iosif Iser, în împrumut de la RA-PPS.

O altă expoziție principală din cadrul muzeului temporar Art Safari București va fi reprezentată de „50 de pictori impresioniști din Colecția BCR”, o selecție de lucrări de artă românească de patrimoniu semnate de Nicolae Tonitza, Thedor Pallady, Ion Țuculescu, Corneliu Baba, Camil Ressu, Horia Bernea și mulți alții.

Copiii, invitați să îi descopere pe marii pictori români

Programul Art Safari Kids 2018 este dedicat copiilor cu vârste cuprinse între 3-12 ani și oferă ateliere de creație și tururi ghidate susținute de elevii Școlii Lauder-Reut și British Council pe un traseu expozițional redesenat pe înțelesul copiilor. Accesul pentru copiii până în 12 ani este gratuit, dacă aceștia sunt însoțiți de un adult. Tot în cadrul acestui program va fi lansată și o bursă în parteneriat cu British Council.

Programul Internațional este dedicat artei internaționale și este organizat în colaborare cu ambasadele Germaniei, Israelului, Elveției, Spaniei, Argentinei, Statelor Unite ale Americii în România și cu Forumul Cultural Austriac. În cadrul acestui program vor fi expuse lucrări ale artiștilor internaționali și vor fi organizate o serie de evenimente și performance-uri. Punctul central al Programului Internațional este o instalație realizată de artistul german Clemens Behr, cu sprijinul

Ambasadei Germaniei în România, și un performance al artiștilor suedezi Olof Persson și David Sabe, cu sprijinul Ambasadei Suediei în România.

Art Talks, program realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român, găzduiește o serie de întâlniri cu privire la scena artistică pe plan național și internațional și aduce în același loc artiști, curatori, colecționari, academicieni și profesioniști și publicul iubitor de artă.

Conceptul arhitectural al pavilionului expozițional aparține arhitectului Attila Kim, comisarul României la Bienala de Veneția – edițiile 2016 până în prezent.

Bilete și program

Biletele pot fi achiziționate pe www.artsafari.ro sau direct în cadrul evenimentului.

Program: zilnic, între 12:00-21:00, cu excepția sâmbetelor – 12:00-24:00.

Mai multe detalii pot fi găsite pe site-ul www.artsafari.ro.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.