plakat-428×600

Lansarea în România a albumului Romanian Cultural Resolution

Centrul pentru Cultură Contemporană Club Electro Putere şi Cărtureşti vă invită la lansarea albumului de artă Romanian Cultural Resolution, luni, 21 noiembrie orele 19.00 la Cărtureşti (Mansarda) din Str. Arthur Verona, 13-15, Bucuresti.

În cadrul lansării va avea loc o discuţie liberă pe tema contextului artei contemporane din România, avându-i ca invitaţi pe Adrian Bojenoiu, Alexandra Croitoru, Cristian Nae, Alexandru Niculescu, Mihai Pop, Magda Radu.

Romanian Cultural Resolution este o publicaţie ce are la origine un proiect de cercetare care urmăreşte arta românească, atât în tranziţia socială şi politică generată de căderea comunismului, cât şi în unele manifestări culturale izolate şi independente de aceasta. Cartea este structurată în jurul a patru teme curatoriale realizate de Adrian Bojenoiu, Mihnea Mircan, Mihai Pop si Magda Radu în expoziţia Romanian Cultural Resolution, produsă de către Club Electro Putere în parteneriat cu Institutul Cultural Român Berlin, a carei deschidere a avut loc în Werkschau Spinnerei Leipzig şi Club Electro Putere Craiova.

Apariţia acestei cărti corespunde unui moment dintr-o serie de evenimente generate de iniţiative ce vin în întampinarea interesului din ce în ce mai crescut pentru arta din Estul Europei şi implicit din România. Plecând de la ideea ca limbajul cultural al Estului, odata cu căderea Cortinei de Fier, s-a format pe un fond istoric, identitar – marcat uneori de nuanţe naţionale – şi independent pe alocuri de discursul cultural occidental, Romanian Cultural Resolution pune accent pe soluţiile şi tendinţele pe care artele vizuale din România le-au dezvoltat în ultimii ani, vorbind atat despre o renaştere şi o reformare a discursului artistic contemporan, cât şi despre un întreg ansamblu de probleme sau situaţii ce ilustrează precaritatea condiţiei artistului în contextul lui local şi global. Albumul reuneşte artişti români din generaţii diferite într-o alegere subiectivă, dar fără a fi exhaustiv, cu intenţia de a contura o viziune reprezentativă atât asupra trecutului marcat de perioada comunistă, cât şi a noilor poziţii aparute după anul 2000.

Atat catalogul, cât şi intreg proiectul RCR au la baza conceptul de „rezoluţie culturală”. Aceasta este o analiză sau un referat al unei manifestari încheiate, el vorbeşte şi despre o retroactivitate care, chiar în momentul rezoluţiei, este pusă în discutie. Conceptul „rezoluţie culturala” marchează o stare de fapt şi propune o introspecţie în câmpul artei şi culturii contemporane, o demantelare a acestei utopii a memoriei culturale, o încercare de a contura şi de a întelege contextul artistic contemporan al istoriei recente din România.

Albumul a fost publicat de prestigioasa editura germană Hatje Cantz şi finanţat prin programul Publishing Romania al Institutului Cultural Roman.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.