rahova logo

RAHOVA DELIVERY: Bairam în stradă pentru bună vecinătate!

RahovaDelivery_afisPagina oficiala de facebook
Eveniment oficialÎntre 18 și 20 octombrie, strada Sabinelor din cartierul Rahova devine o platformă culturală și o rețea civică prin care bucureștenii vor întâlni una dintre cele mai intense și vulnerabile comunități ale orașului. Asociaţia laBOMBAstudios și Street Delivery, cu sprijin financiar de la Administrația Fondului Cultural Național, vă invită la RAHOVA DELIVERY, un bairam în mijlocul străzii și în curțile oamenilor cum n-a mai văzut Bucureștiul. Muzică, dans, mâncare, tradiții rrome, artă și artizanat, dar și ateliere creative, de activism și implicare socială într-un mix marca Street Delivery. Comunitatea Rahova-Uranus îi așteaptă pe toți băieții și fetele de centru, dar și pe cei din alte cartiere, să guste din aromele unei adevărate Havane de București!

Asociaţia laBOMBAstudios și Street Delivery își propun dezvoltarea spațiului cultural de cartier al Bucureștiului și îmbogățirea acestuia cu noi aspecte ale relaționării civice prin activarea comunității Rahova-Uranus în expunere directă cu mediul cultural central. După modelul Street Delivery (str. Arthur Verona) și Train Delivery (Gara de Nord), sunt implicaţi în RAHOVA DELIVERY – 18-20 octombrie – artiști, asociații creative și factori de decizie în lucrul cu o comunitate vulnerabilă, proces prin care acestea își vor adapta dicursurile la nevoile și posibilitatea de implicare a comunității d in Rahova-Uranus.

Comunitatea Rahova-Uranus se confruntă în prezent cu amenințarea evacuărilor (care au început deja și vor fi continuate în primăvara lui 2014) și cu sentimentul acut de nesiguranță în urma atacurilor instituționale asupra calității vieții și identității sale culturale. Centrul Comunitar laBOMBA a fost evacuat în iunie 2011 fără a fi înlocuit de vreun program al autorității locale pentru protecție socială și reintegrare a oamenilor din zonă. Alături de entitățile culturale și civice invitate la RAHOVA DELIVERY, Asociaţia laBOMBAstudios își propune găsirea și formularea unor soluții pe termen lung în problema locativă a căror implementare să o solicite apoi autorităților locale.

Prin muzică, teatru, cinema, precum și expoziții sau activități artistice, arhitecturale și urbanistice, dar și din sfera societății civile, a ecologiei și a educației civice, proiectul RAHOVA DELIVERY va atrage atât comunitatea, cât și locuitori ai Bucureștiului din alte zone, facilitând dialogul intercultural și accesul comunității zonale la proiecte educaționale alternative, oferind posibilitatea înțelegerii unor realități socio-culturale stringente.

Implicarea comunității este asigurată de faptul că Asociaţia laBOMBAstudios are în componența consiliului director membri ai comunității Rahova-Uranus, aspect care rezolvă una dintre marile probleme ale proiectelor de intervenție culturală în zonele vulnerabile: participarea reală a membrilor comunității beneficiare.

rahova logolaBOMBA este un spațiu multicultural de auto-reprezentare comunitară. Proiectele laBOMBA au ca țintă implementarea și dezvoltarea conceptului de artă activă / artă comunitară, recuperarea funcției sociale a artei și facilitarea accesului liber la cultură al tuturor. laBOMBA încurajează creația generată de tineri artiști care lucrează cu, și pentru comunitatea Rahova-Uranus. Idealul laBOMBA este crearea unei comunități de creație din experți ai vieții de zi cu zi (membri ai comunității Rahova-Uranus) și artiștii implicați în programele și proiectele Centrului. Prin intermediul activităților organizate cu implicarea progresivă a comunității, concerte, expoziții, workshopuri, lecturi publice, spectacole de teatru, videoproiecții și dezbateri laBOMBA a facilitat perceperea accesului la cultură și a activității în domeniile de expresie artistică și socială ca o necessitate proprie comunității si un mijloc de construcție a binelui comunitar. Pentru arta activă și arta comunitară, noţiunea de Bine este la fel de importantă ca c e a Estetică. Proiecte laBOMBA: Harta Sensibilă (2006), Rahova Nonstop (2006), Construiește-ți Comunitatea! (2007), Biluna Jam Session (2007-2010), Flexible (2008-2010), Laborator Urban Mobil (2009-2011), Parada Femeii Evacuate (2010-2013), Fără Sprijin (2011), Ziua Cartierului (2011), Școala în Stradă (2013).
www.labombastudios.ro
Street Delivery a reprezentat încă din 2006 un cadru în care societatea civilă, artişti, arhitecţi, muzicieni, locatari pot oferi o alternativă la felul în care este percepută locuirea oraşului. Comunitatea din jurul Street Delivery adună în fiecare an sute de idei despre un oraș pentru oameni, pe care le pune în aplicare în fiecare an în București, Timișoara, Iași și, în curând, în alte orașe ale României. Din 2013, Street Delivery a inițiat proiecte și în alte cartiere sensibile ale Bucureștiului, Gara de Nord și Rahova, urmând să pună la punct în 2014 Ferentari Delivery. Street Delivery este un exerciţiu de bucurie prin bună învecinare.
www.streetdelivery.ro
Administraţia Fondului Cultural Național promovează întoarcerea la cultură și susținerea artiștilor, în special a celor tineri, care studiază sau activează în domeniul culturii. Aceste deziderate sunt duse laîndeplinire de AFCN prin finanțarea de programe și proiecte culturale menite să faciliteze accesul publicului la manifestări culturale, artistice si educaționale variate: festivaluri, evenimente multiculturale și interdisciplinare, expoziții, concerte, reprezentații de teatru, spectacole, performance-uri, happening-uri, workshop-uri, seminarii, conferințe, lansări de carte și publicații periodice, cursuri de artă pentru toate categoriile de public. AFCN impune susținerea debutului artistic prin crearea de evenimente și spații culturale (reale și virtuale) cu rol de platformă de promovare și educare a publicului în aceasta direcție. AFCN sprijină îmbunătățirea percepției publicului larg asupra artei contemporane și facilitarea accesului unui număr cât mai mare de oameni la evenimentele culturale finanțate. AFCN este un finanţator public ce organizează consultări cu operatorii culturali şi cu reprezentanţii Ministerului Culturii din România, pentru stabilirea strategiilor de finanţare a culturii.
www.afcn.ro
Mulumim: Institutul de Economie Socială – IES, Active Watch, Heineken, Şapte Seri, Radio Guerrilla, Zeppelin, VICE, TOTB, Veioza Arte, Feeder, Ginger Group, Green Hours, Librăria Jumătatea Plină, CRIM
RAHOVA DELIVERY – ACTIVITĂȚI
MUZICĂ:
VINERI 18 OCT / Bogdan Scoromide, Pantazică & Bogdan, Dragoș Rusu, Ion/Matze/miss Kittin de Rahova
SÂMBĂTĂ 19 OCT / Steaua de mare, Fanfara Extraterestră, That Couch Funk Collective & Bica, Casetofoane, Sillyconductor/Rekabu
DUMINICĂ 20 OCT / Luiza Zan, Omu Gnom LIVE, Django Sound Quartet, Godzuki Mysterious Monster, Kapnobatai, Deeproots
SOCIAL:
MASA DE DIALOG 1 / 18OCT “Zonele de locuit urbane defavorizate – dreptul la locuire în constituție și strategii de intervenție integrate
MASA DE DIALOG 2 / 19OCT “De ce să faci o întreprindere socială și să nu lucrezi la negru?
MASA DE DIALOG 3 / 20OCT “ECONOMATUL LOCATIV Rahova-Uranus”.
ȘCOALA ÎN STRADĂ
”Jocuri cu cheia de gât”
Fanzine cu librăria Jumătatea Plină
Atelier serigrafie cu Octav Avramescu
Atelier CRIM-Bannere și Stencil
Atelier ”Teatru de umbre”,
“Introvizor parțial color”
“Cum s-a făcut mare căsuța piticilor”cu Szelma Dragoș
Atelier Plastilină
“Casa Mea” cu Andreea Vălean
“Huckleberry Finn în spatele blocului” cu Steliana Bălacianu, Ana Țârlea și Ioana Albu.
CINEMA ÎN CURȚI DESCHISE:
VINERI 18OCT Common Ground // Metrobranding // Școala Noastră // Stella
SÂMBĂTĂ 19OCT Balkan Champion // Flexible
DUMINICĂ 20 OCT 77 scurtmetraje filmate între 2007 și 2010 – Selecție de reclame sociale oferite de Centrul Ceh
THE COCKETTES OF RAHOVA
ARTE LA ZID


There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.