43103875_1889629267758206_6185579992387158016_n

MARe / Muzeul de Artă Recentă – cel mai nou muzeu de artă din București

MARe/Muzeul de Artă Recentă este cel mai nou muzeu de artă din București și singurul muzeu privat de artă din România la ora actuală. MARe înseamnă arhitectură, înseamnă design, înseamnă proiecte. Vizitatorul trebuie să fie pregătit să descopere la MARe o altă atmosferă decât cea la care se așteaptă atunci când se gândește la un muzeu. MARe nu este monumental, dar arhitectura sa este un ”performance”, interiorul nu este o succesiune de spații vaste, cât o sumă de spații mai degrabă intime, dispuse oarecum labirintic, deși este doar o iluzie. Găzduind constant câte trei expoziții: colecția permanentă, la etajele 1 și 2, expoziția temporară de artă românească, la subsol și la mansardă și  expoziția solo a unui artist străin invitat – în spațiile dintre etaje, MARe se focusează pe arta dintre 1965 și prezent, dar fără a se teme să depășească aceste granițe temporale.

Aproape 200 de lucrări de artă (pictură, desen, colaj, sculptură, obiect, fotografie, video, sunet) realizate de peste 100 de artiști sunt o ofertă constantă. Până în septembrie 2019, la MARe pot fi văzute expozițiile temporare: ”Fete de vis. Idealul feminin în arta românească, de la Nicolae Grigorescu la Ion Grigorescu” (o expoziție cu 52 de lucrări de la jumătatea secolului 19 până în prezent) și ”Photophilia”, expoziție de fotografie a artistului german Thomas Ruff (aflat pentru prima oară cu o expoziție în România, așa cum au fost, înaintea lui, tot la MARe, scoțianul Martin Creed și canadianul Jeff Wall).

Pe lângă artă, MARe înseamnă un magazin (shop) în care vizitatorul va descoperi cataloagele muzeului (bilingve, română/engleză) realizate la editura Vellant, dar și o sumă de obiecte originale, concepute special pentru MARe, purtând semnături de designeri sau de artiști (Goanga – magnet de frigider, realizat de Gorzo, cerceii ”Nu parca!” – concepuți de Vlad Nancă, tocătorul – Fund de țară, conceput de Marian Zidaru și altele asemenea).

Cafeteria (CafeMARe) constituie un excelent spațiu în care vizitatorii se pot opri pentru a-și planifica vizita în muzeu sau, dimpotrivă, pentru a discuta despre cele văzute, ori doar pentru a se relaxa. Cu o cafea deja recunoscută pentru calitatea ei, cu o atmosferă unică, cu terasa din grădina ce protejează vizitatorii de gălăgia orașului, fără a-i distanța de el, cu un meniu simplu, dar ingenios și creativ, CafeMARe poate fi repede ”adoptat” ca un loc de refugiu sau, dimpotrivă, de ”reactivare”. Accesul la cafeterie (ca și la Shop) se face liber, nefiind condiționat de plata biletului de intrare în muzeu.

Biblioteca de la ultimul etaj,  deși nu tocmai mare, este extrem de relevantă: unele dintre cele mai importante publicații și titluri din Europa dedicate artei internaționale contemporane și moderne pot fi culese de pe rafturi și citite în micul amfiteatru din dreptul terasei de la ultimul etaj.

Am menționa și priveliștea peste cartierul Primăverii, o perspectivă rară peste un cartier mai degrabă distant și secretos, dar unele lucruri trebuie descoperite pe cont propriu.

Luni, MARe este deschis fără preț de acces pentru toți elevii și studenții. În celelalte zile de program (adică în toate zilele săptămânii, mai puțin marți) accesul este gratuit pentru copiii de până la 14 ani, pentru elevii și studenții la arte și pentru cei care lucrează sau activează în domeniu.

Între 11:00 și 19:00, bucureștenii pot, așadar, să descopere un colț de București care există de mai puțin de-un an. Pentru că din octombrie 2018, Bucureștiul are ieșire la MARe. Sau intrare.



There are no comments

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.